Leśna sałtka

5 (157 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sałatka, która łączy tradycję i nowoczesność :-)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek
    1 filet z kurczaka
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    4 średnie ziemniaki
    3 marchewki
    4 jajka
    5 ogórki kiszone
    70 g żółtego sera
    szczypiorek i koperek
    1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    olej do smażenia
    majonez
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Leśna sałtka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę gotujemy do miękkości, a jajka na twardo. Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i smażymy na patelni.
  • 2. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry. Pieczarki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami.
  • 3. Następnie układamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę , podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę i pokrojone w kostkę ogórki. Posypujemy pieprzem i solą. Lekko ugniatamy sałatkę i smarujemy cienką warstwą majonezu.
  • 4. Na majonez układamy pokrojone w kostkę jajka, starty żółty ser (najlepiej na cienki oczkach). Ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu.
  • 5. Na koniec wykładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość posypujemy solą i pieprzem oraz delikatnie dociskamy wszystkie warstwy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
  • 6. Następnego dnia odwracamy sałatkę do góry dnem np. na klosz lub płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy pozostałą obręcz tortownicy oraz usuwamy resztę foli spożywczej, uważając aby nie uszkodzić kształtu sałatki . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować