1.Ziemniaki, marchewkę gotujemy do miękkości, a jajka na twardo. Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i smażymy na patelni.
2.Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry. Pieczarki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami.
3.Następnie układamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę , podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę i pokrojone w kostkę ogórki. Posypujemy pieprzem i solą. Lekko ugniatamy sałatkę i smarujemy cienką warstwą majonezu.
4.Na majonez układamy pokrojone w kostkę jajka, starty żółty ser (najlepiej na cienki oczkach). Ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu.
5.Na koniec wykładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość posypujemy solą i pieprzem oraz delikatnie dociskamy wszystkie warstwy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
6.Następnego dnia odwracamy sałatkę do góry dnem np. na klosz lub płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy pozostałą obręcz tortownicy oraz usuwamy resztę foli spożywczej, uważając aby nie uszkodzić kształtu sałatki . Smacznego!
Komentarze