Sałatka leśna polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchewkę wyszorować i ugotować w mundurkach a następnie obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekać. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz paprykę i na rozgrzanym oleju podsmażyć - zostawić do wystygnięcia.
Układamy warstwy:
tortownicę wykładamy folia spożywczą i :
pieczarki kapeluszami ku dołu
posypać natka pietruszki
kolejno marchewka równo rozkładamy i łyżką dociskamy
oprószyć sola i pieprzem
posmarować nie za grubą warstwą majonezu
kolejno ziemniaki równo rozkładamy i łyżką dociskamy
posmarować nie za grubą warstwą majonezu
mięsko równo rozkładamy i łyżką dociskamy
posmarować nie za grubą warstwą majonezu
oprószyć sola i pieprzem
ogórki równo rozkładamy i łyżką dociskamy
posmarować nie za grubą warstwą majonezu
jajka równo rozkładamy i łyżką dociskamy
oprószyć sola i pieprzem
posmarować nie za grubą warstwą majonezu
ser żółty rozkładamy i łyżką dociskamy
Wierzch przykrywamy filią spożywczą i obciążyć talerzem i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Potem ściągamy folię, przykładamy talerz, odwracamy do góry dnem i delikatnie ściągamy odpinamy obręcz formę tortownicy. Usuwamy folię.
Podajemy krojąc jak tort.
Komentarze