3 BIT - trzy warstwy słodkiego szaleństwa

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciastko idealne na mroźne wieczory, jak i na upalne dni :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    1 puszka masy krówkowej - smak według uznania (polecam kakaowy),
    ok. 510 g herbatników maślanych (na formę 25 cm x 25 cm),
    500-600 ml śmietanki 30 % lub 36 %,
    2 opakowania śmietany fix,
    kilka kostek czekolady na wierzch .

    MASA BUDYNIOWA

    500 ml mleka,
    2/3 szklanki cukru,
    2 żółtka,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki mąki pszennej,
    3/4 kostki margaryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Herbaty

3 bit - trzy warstwy słodkiego szaleństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej.
    1 1/2 szkl. wraz z cukrem gotujemy. Pozostałą część mleka mieszamy z mąkami oraz żółtkami. Dodajemy do gotującego mleka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń miksujemy z margaryną.
  • 2. Puszką z masą krówkową wkładamy do miski z gorącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut.
  • 3. Zimną śmietanę ubijamy wraz z fixem - bez dodawania cukru pdru wskazanego na opakowaniu ;)
  • 4. Układamy kolejno:
    herbatniki ---> ciepłą masę krówkową ---> herbatniki ---> masę budyniową ---> herbatniki ---> ubitą śmietanę ---> posypujemy utartą czekoladą
  • 5. Wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach słodkie szaleństwo jest gotowe do smakowania :)

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować