Ciasto czekoladowe

4.43 (163 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto czekoladowe, którego każdy kawałek jest przesycony czekoladą! Jej zapachem, smakiem i wyglądem. Przepis zdobyty od koleżanki z pracy, lecz udoskonalony. Wzbudza zachwyt na każdym przyjęciu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek,
    1 kostka margaryny,
    1 szklanka cukru,
    2 szklanki mąki,
    3 łyżki kakao,
    2 [płaskie] łyżeczki amoniaku.

    masa:
    1-2 budynie czekoladowe lub waniliowe,
    2-3 żółtka,
    1 kostka margaryny lub masła,
    1/2 litra mleka,
    2 tabliczki czekolady (1 gorzka, 1 mleczna),
    1 cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

4.43 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem dodając po 1 żółtku.
  • 2. Mąkę, kakao i amoniak łączymy razem, następnie dodając do utartej masy. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Z powstałego ciasta pieczemy 3 placki. Każdy po 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • 3. masa:
    Gotujemy budyń według przepisu. Dodajemy do niego żółtka, cukier waniliowy oraz pokruszone 2 tabliczki czekolady. Studzimy.
    Margarynę miksujemy na pulchną masę, stopniowo dodajemy zimny budyń.
  • 4. Gotową masą przekładamy upieczone placki,boki oraz wierzch placka. Dodatkowo wierzch posypujemy utartą czekoladą.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień od wykonania. Dopiero wtedy wspaniale czuć smak czekoladowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na metrowiec!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować