Leniwe z masłem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam smaczne kluski serowe zwane kluski leniwe. Polane stopionym masełkiem i posypane cukrem i cynamonem smakują obłędnie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • twaróg półtłusty 500 g,
    jajka 2,
    mąka około 3/4 szkl + do podsypania,
    sól 1/2 płaskiej łyżeczki,
    cukier waniliowy 2 - 3 łyżeczki,

    dodatkowo;
    masło do polania,
    cynamon,
    cukier,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski leniwe

Leniwe z masłem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przeciskamy przez praskę.
    Do przeciśniętego twarogu dodajemy jajka, sól, mąkę oraz cukier waniliowy do smaku.
    Zagniatamy ciasto, podsypujemy delikatnie mąką.
    Ciasto dzielimy na porcje, z każdej porcji formujemy wałek i po skosie kroimy nasze leniwe kluski.
    Zagotowujemy wodę z solą.
    Do gotującej wody wkładamy partiami kluski i gotujemy do chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Po 2 - 3 minutach wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Polewamy stopionym masełkiem i posypujemy cukrem i cynamonem jak ktoś lubi.
    Smacznego.

Porady

Ser można zmielić maszynką do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Mąka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować