Lemon curd (krem cytrynowy)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lemon curd, czyli cytrynowy krem, wyjątkowo pyszny - słodko-kwaśny,
idealny jeśli lubicie takie smaki! :)
Nadaje się do przełożenia ciast i ciasteczek, smarowania naleśników, wafli,
można go użyć jako polewę lub... wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka :)
Dla mnie lemon curd jest wspaniały! :)
Dołączysz się do 'ochów' i 'achów'? :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 cytryny
    2 jajka
    2 żółtka
    150 g cukru
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Lemon curd (krem cytrynowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok.
    W niedużym garnku roztrzepujemy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką cytrynową. Garnuszek ustawiamy na mniejszym garnuszku wypełnionym gorącą wodą (gotujemy na parze) i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki.
    Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
    Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować