Krem cytrynowy - lemon curd

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny krem cytrynowy. Nadaje się do przekładania ciastek, smarowania naleśników, jako przełożenie do tortów, nadzienie do tartaletek, albo do wyjadania prosto ze słoika:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 żółtka
    160g drobnego cukru do wypieków
    80g masła
    skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Krem cytrynowy - lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem cytrynowy 1. Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • Krem cytrynowy 2. W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier rózgą kuchenną. Podgrzewać na małej mocy palnika (najmniejszy palnik), cały czas mieszając. Od razu dodajemy masło, otartą skórkę i sok z cytryny. Mieszamy cały czas do zagotowania i zgęstnienia kremu.
    Przelewamy do wyparzonego słoika, zamknąć.
    Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Jajka Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować