Pyszny krem cytrynowy. Nadaje się do przekładania ciastek, smarowania naleśników, jako przełożenie do tortów, nadzienie do tartaletek, albo do wyjadania prosto ze słoika:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
160g drobnego cukru do wypieków
80g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Krem cytrynowy - lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
2.W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier rózgą kuchenną. Podgrzewać na małej mocy palnika (najmniejszy palnik), cały czas mieszając. Od razu dodajemy masło, otartą skórkę i sok z cytryny. Mieszamy cały czas do zagotowania i zgęstnienia kremu.
Przelewamy do wyparzonego słoika, zamknąć.
Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Komentarze