Zrobienie tego kremu zawsze wydawało mi się bardzo trudne, sama nie wiem dlaczego. Może dlatego, że gotowało się jajka z masłem ? Krem w wykonaniu jest bardzo prosty. Poczytałam trochę w internecie i różnie ludzie go przygotowują, jedni na parze inni tak jak ja w garnku, jedni miksują jajka, inni tylko roztrzepują, proporcje też są różne, więcej cukru, mniej, czy więcej żółtek, dłużej gotują lub krócej. Poniżej krok po kroku pokazuję Wam jak przygotowałam swój. Taki krem jest pyszny, słodki i kwaśny, czuć lekko masło. Kremem można przekładać ciasteczka czy napełniać babeczki, ma wiele zastosowań. Mój już czeka na jakiś pyszny pomysł, ale po łyżeczce już skubnęliśmy. Z tego przepisu wyszło mi dwa takie słoiczki jak na zdjęciu. Kto nie robił to polecam.
5 (178 ocen)
Porady
Przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków. Zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni. Krem warto przetrzeć przez geste sito, będzie gładki bez grudek i skórki z cytryny.
Komentarze