Krem cytrynowy (lemon curd)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Gęsty krem intensywnie pachnący cytrynami jest znakomitym dodatkiem do ciast, ciasteczek i tortów. Można używać go do naleśników, placuszków czy gofrów.
W tym kremie doskonale równoważą się smaki słodki i kwaśny.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cytryny
    2 jajka
    1 żółtko
    pół szklanki cukru
    70 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciastka

Krem cytrynowy (lemon curd) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tarce o drobnych oczkach trzemy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok.
    Jajka i żółtko ubijamy z cukrem na parze (w kąpieli wodnej). Dokładamy sok, skórkę z cytryn i masło. Cały czas energicznie mieszamy, aby jajka się nie ścięły.
    Po kilku minutach cytrynowy krem zgęstnieje. Wtedy odstawiamy garnek. Krem przecieramy przez sitko, a kiedy ostygnie umieszczamy w lodówce.

Porady

Lemon curd jest prosty do przygotowania i co istotne nie trzeba tego robić w ostatniej chwili, bo krem można przechowywać w lodówce. Kremem cytrynowym połączonym z ubitą śmietaną kremówką można przekładać torty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować