Cytrynowy krem - lemon curd

0 (0 ocen)

Lemon curd to gęsty i bardzo mocno cytrynowy krem. Idealny do wykończenia sernika, jako nadzienie do kruchych babeczek i tart, krem do tortów, zamiast konfitury do naleśników czy też jako wypełnienie do pączków.

Składniki:

  • 3 cytryny ( sok z wyciśniętych cytryn i otarta z nich skórka)
    2 całe jajka
    2 żółtka
    200 g cukru
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    75 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki Krem

Cytrynowy krem - lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu z grubym dnem łączymy jajka, żółtka z cukrem i ubijamy trzepaczką do połączenia się składników. Podgrzewamy na niewielkim gazie ok 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy ok 2 minuty mieszając. Jeżeli będą grudki - przecedzamy przez sito lub blendujemy. Gotowy krem odstawiamy do zastygnięcia. Przekładamy do słoiczków/pojemniczków. Można taki krem przechowywać 2 tyg w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować