Lemon curd to gęsty i bardzo mocno cytrynowy krem. Idealny do wykończenia sernika, jako nadzienie do kruchych babeczek i tart, krem do tortów, zamiast konfitury do naleśników czy też jako wypełnienie do pączków.
Składniki:
3 cytryny ( sok z wyciśniętych cytryn i otarta z nich skórka)
2 całe jajka
2 żółtka
200 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
75 g masła
Cytrynowy krem - lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu z grubym dnem łączymy jajka, żółtka z cukrem i ubijamy trzepaczką do połączenia się składników. Podgrzewamy na niewielkim gazie ok 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy ok 2 minuty mieszając. Jeżeli będą grudki - przecedzamy przez sito lub blendujemy. Gotowy krem odstawiamy do zastygnięcia. Przekładamy do słoiczków/pojemniczków. Można taki krem przechowywać 2 tyg w lodówce.
Komentarze