Lekko odchudzona Kora

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam to ciasto, a orzechy same w sobie, choć oczywiście zdrowe, są bardzo kaloryczne. Dlatego postanowiłam nieco odchudzić ten pyszny wypiek. Zamiast cukru - erytrol, krem budyniowy ze skyrem waniliowym, a zamiast wiórków bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe - płatki migdałowe. W efekcie jeden z 16 kawałków ma nieco ponad 200 kcal.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    100 g białek
    3 jajka
    1/2 szklanki erytrolu
    25 dag orzechów włoskich
    15 dag płatków migdałowych
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki erytrolu
    2 opakowania skyru waniliowego
    2 szklanki mleka
    2 łyżki żelatyny
    dodatkowo:
    duża puszka brzoskwiń w syropie
    paczka delicji (opcjonalnie)
    1 galaretka, najlepiej bez cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Lekko odchudzona kora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodając słodzidło. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać ją z 3 żółtkami, zmielonymi orzechami, płatkami migdałowymi oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki na małej blaszce 28x24cm w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Jak zapomnicie podzielić ciasta na pół, to jedno da się przekroić na dwa blaty
  • 2. Krem: Proszek budyniowy i słodzidło rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. 1/2 szklanki mleka odlać i wsypać żelatynę, kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do jej rozpuszczenia. 1 szklankę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje, zdjąć z palnika i wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Budyń przykryć folia spożywcza i odstawić do wystudzenia, a następnie zmiksować ze skyrami.
  • 3. Na jeden z blatów wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie delicje i przykryć drugim blatem.
    Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić je w kostkę (ja wykorzystałam połowę brzoskwiń, połowę odłożyłam do drugiego ciasta). Ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Kora dębowa

4.5 (144 ocen)

kora orzechowa

4.5 (144 ocen)

Kora orzechowa

Teodorka Moje ulubione ciasto. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować