Lekki sernik na zimno z musem rabarbarowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon na rabarbar pomału się kończy, dlatego postanowiłam wykorzystać to co mam jeszcze w ogrodzie. Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik na zimno, więc stwierdziłam, że połączę te smaki w jedno ciasto:) Pomysł okazał się świetny bo ciasto wyszło smaczne, lekkie, rześkie i z nutką chrupkości :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:

    SPÓD CIASTECZKOWY
    300 g herbatników zbożowych
    100 g masła

    MUS RABARBAROWY
    450 g rabarbaru (oczyszczonego)
    50 g cukru
    1 opakowanie czerwonej galaretki
    50 ml przegotowanej wody

    MASA Z SERKA
    500 g serka homogenizowanego waniliowego
    2 opakowania galaretki czerwonej
    1 opakowanie galaretki zielonej
    800 ml gorącej wody

    POSYPKA
    20 g sezamu
    20 g wiórek kokosowych
    20 g słonecznika
    15 g cukru
    10 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Lekki sernik na zimno z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy na patelni.
  • 2. Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym, następnie wlewamy masło i miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Następnie wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. MUS RABARBAROWY: Na patelnie, na której rozpuszczaliśmy wcześniej masło, wrzucamy pokrojony na małe kawałki rabarbar, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 5. Następnie wlewamy 50 ml przegotowanej wody i dusimy jeszcze 3 minuty, wyłączamy ogień, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
  • 6. Całość studzimy np. w zlewie z zimną wodą.
  • 7. MASA Z SERKA: Galaretki czerwone rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, zieloną w 300 ml gorącej wody.
  • 8. Obie wkładamy do zimnej wody by szybciej ostygły a następnie do lodówki by lekko stężały.
  • 9. Następnie do jednej miski dajemy 500 g (około 2 łyżki serka zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta) serka i tężejąca czerwona galaretka, do drugiej 300 g serka i tężejąca zielona galaretka.
  • 10. Obie mieszamy dokładnie trzepaczką (by uniknąć grudek).
  • 11. Na schłodzony spód ciasteczkowy wykładamy masę serkową czerwoną i wkładamy całość do lodówki by stężała.
  • 12. Następnie wykładamy ostudzony mus rabarbarowy i również wkładamy na chwilę do lodówki do stężenia.
  • 13. Na samym końcu wykładamy masę serkową zieloną i ponownie wkładamy na chwilę do lodówki.
  • 14. Stężały wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą odłożonego serka.
  • 15. POSYPKA: Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, następnie wsypujemy sezam, słonecznik i wiórki, mieszamy i smażymy około 5 minut, często mieszając, by nie przypalić wiórek.
  • 16. Gotową posypkę pozostawiamy do ostygnięcia a następnie rozkładamy ją na wierzchu ciasta delikatnie przyklepując spodem łyżki.

Porady

Przygotowując to ciasto najpierw rozpuściłam czerwoną galaretkę i zrobiłam masę serkową czerwoną a w międzyczasie zastygania galaretki zrobiłam spód ciasteczkowy i włożyłam go do lodówki. Następnie na zastygnięty spód wyłożyłam czerwoną masę serkową i całość włożyłam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozpuściłam zieloną galaretkę a następnie zrobiłam mus rabarbarowy, który studzi się szybko i w lodówce też szybko stężał na cieście. Później robiłam już wszystko jak w przepisie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować