Lekki mus truskawkowy z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wspaniały deser na spotkania rodzinne. Ucieszy dzieci-ale także dorosłych:)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mus:
    1 kg. truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1 kisiel truskawkowy
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    Śmietana:
    400 ml. śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki żelatyny
    4 łyżki wody zimnej
    1/2 szklanki wody wrzącej
    Dodatkowo:
    dekoracja-truskawki, listki mięty,sos czekoladowy,posiekane orzeszki
    8 pucharków lub szklaneczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Lekki mus truskawkowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Truskawki obieram z szypułek, myję, miksuję blenderem, doprowadzam do zagotowania, dodaję cukier, skórkę z cytryny, galaretkę, mieszam, dodaję kisiel rozmieszany w zimnej wodzie , doprowadzam do zagotowania, studzę. Letni mus nalewam do pucharków, wstawiam do lodówki. Żelatynę zalewam wodą zimną, po 10 minutach zalewam wrzątkiem, mieszam, studzę. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję żelatynę, miksuję. Masę nakładam do rękawa cukierniczego, wyciskam porcje na mus. Dekoruje pokrojonymi truskawkami, posiekanymi orzeszkami, miętą i sosem czekoladowym, schładzam w lodówce.

Porady

Ilość porcji zależy od wielkości pucharków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować