Lekki jogurtowiec z żelką truskawkową

4.2 (10 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To szybkie w przygotowaniu ciasto doskonale sprawdzi się jako deser w gronie rodziny czy znajomych . Wykonanie nie sprawia trudności , a dostępne składniki to dodatkowy plus by je zrobić :) Truskawki zebrane latem i zamrożone , o tej porze roku smakują najlepiej , rozweselą najbardziej smutne oczy ... :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    3 jajka - u mnie wiejskie
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 budynie - u mnie malinowe , każdy po 40 g
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jogurtowa :
    1 kg . jogurtu naturalnego
    2 galaretki cytrynowe
    3 łyżki cukru pudru
    2-3 krople aromatu cytrynowego
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    Żelka truskawkowa :
    0,5 kg . truskawek - u mnie mrożone
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
Wystaw ocenę:

4.2 (10 ocen)

Lekki jogurtowiec z żelką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka , cukier , sól miksuję na puch , zmniejszam obroty miksera , dodaję olej , miksuję do połączenia składników , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem , miksuję do połączenia składników . Ciasto przekładam do blaszki , piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , zdejmuję wierznią skorupkę , wkładam z powrotem do blaszki .
  • 2. Żelatynę mieszam z galaretką , zalewam wrzącą wodą , mieszam , studzę . Do jogurtu dodaję aromat , cukier puder , wystudzoną żelatynę , miksuję . Masę wylewam na przygotowane ciasto , wstawiam do lodówki na około 2 godziny .
  • 3. Do rozmrożonych truskawek dodaję cukier , miksuję blenderem , doprowadzam do zagotowania , dodaję sok z cytryny , galaretkę zmieszaną z żelatyną , mieszam , studzę . Zimną żelkę wylewam na masę jogurtową , wstawiam do lodówki na około godzinę .

Porady

Ciasto warto trzymać w lodówce , wyjmujemy przed podaniem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować