zamiast ciężkich ciast na święta polecam lekki jogurtowiec z masą jogurtową
Składniki:
CIASTO: blaszka 24x40 cm
6 jajek
225 ml jogurtu naturalnego
225 ml oleju
3 szkl. mąki
1 ½ szkl. cukru
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
2 jogurty wiśniowe po 400 g
1 galaretka wiśniowa
Lekki jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt, olej a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu kroimy na 2 placki.
2.Krem:
Galaretkę rozpuszczamy w ½ szkl. wrzącej wody, miksujemy jogurty, dodajemy tężejącą galaretkę, przekładamy ciasto. Posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy czekoladą.
Komentarze