REKLAMA

Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem

wyświetlono: 120 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Lekka i pożywna sałatka z rzodkiewki i jabłka z potężną dawką świeżych ziół. Do tego gotowane jajka, żółty ser i prażony słonecznik. Sałatka z orientalną nutą smakową, doskonała do serwowania na śniadanie, obiad, czy kolację.

opublikowany: 30.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży pęczek rzodkiewki (łącznie 335 g bez liści)
    2 średniej wielkości jabłka (łącznie 300 g)
    3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanej bazylii
    6 jajek gotowanych na twardo
    200 g żółtego sera
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 kopiasta łyżeczka mielonej przyprawy curry
    ½ łyżeczki mielonego kminku
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

Jak zrobić Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem?
Sposób przygotowania:

  • Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem 1. Rzodkiewkę i jabłka (pozbawione gniazd nasiennych) drobno pokroić, obrane ze skorupek jajka posiekać, ser pokroić w kostkę – składniki przełożyć do miski.
  • Lekka sałatka ziołowa z jajkiem, żółtym serem i prażonym słonecznikiem 2. Następnie wsypać posiekaną zieleninę, ziarna słonecznika oraz przyprawy – curry, kminek, imbir. Wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem cayenne.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE