Kasza kuskus z dodatkiem marchewki i zielonego groszku, popularnej wędzonej kiełbasy żywieckiej, charakternego żółtego sera i prażonych ziaren słonecznika. Sałatka idealna na lekki obiad, pożywną kolację lub potrawę na imprezowym stole.
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2/3 szklanki suchej kaszy kuskus
200 g groszku konserwowego (masa po osączeniu)
200 g obranej gotowanej marchewki (najlepiej z rosołu)
200 g kiełbasy żywieckiej
150 g żółtego sera
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mielonej przyprawy curry
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Kuskus z warzywami, kiełbasą żywiecką, żółtym serem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski. Następnie wsypać ziarna słonecznika, koperek, curry oraz owoce kolendry.
2.Dołożyć groszek i pokrojone w kostkę – marchewkę, kiełbasę, żółty ser, wlać sok z cytryny. Składniki wymieszać, po czym połączyć z majonezem i na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Komentarze