Lekki deser jeżynowy

3 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki, kremowy i smaczny deser, z owoców zebranych w moim ogrodzie. A to gratka, dla mnie i domowników. Pyszny.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g. jeżyn
    400 g. śmietany kremówki 12%
    400 g. jogurtu greckiego
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki żelatyny
    3 łyżki wody zimnej
    1/4 szklanka wody wrzacej
    Dodatkowo:
    jeżyny i listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki deser jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jeżyny ugniatam i przecieram przez sito. Żelatynę zalewam wodą zimną, gdy napęcznieje zalewam wodą gorącą, mieszam, studzę. Do jeżyn dodaje śmietanę , jogurt, cukier puder i cukier waniliowy, dokładnie ucieram mikserem. Gdy masa jest puszysta dodaję żelatynę, miksuję. Masę nalewam do salaterek, wstawiam do lodówki.
  • jk 2. Gdy masa zastygnie, wyjmuje z lodówki salaterki, wstawiam je na 5 sekund do naczynia z wodą gorącą. Deser wyjmuje na talerzyki. Dekoruje jeżynami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować