Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne wegetariańskie leczo z podsmażonych warzyw, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dzięki botwince ma soczysty, czerwony kolor.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 duży ząbek czosnku
    2 czerwone papryki
    2 bakłażany
    1 duży pęczek botwinki
    2 łyżki masła
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżka wędzonej papryki
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól i pieprz do smaku
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne

Leczo z bakłażanem, papryką i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w dość sporą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, liście i łodygi siekamy.

    Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

    Następnie dodajemy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojone warzywa (liście i łodygi botwinki zostawiamy na później). Solimy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz pieprzu. Mieszamy.

    Podsmażamy przez około 10 minut, aż warzywa staną się lekko szkliste.

    Dodajemy pomidory w puszcze, wlewamy trochę wody i dusimy przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne. Doprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

    Podajemy na przykład z kromką pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Botwina Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować