• 60 min

Jest to danie zdrowe i bardzo smaczne. Domownicy zaraz spałaszowali wszystko.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    1 kg papryki czerwonej (proporcjonalnie do ilości pomidorów)
    3, 4 cebule, 3 ząbki czosnku
    Cukinia
    Koncentrat pomidorowy
    Do wyboru: boczek (pół kilo), kiełbasa lub parówki (ok. kilo)
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, liść laur., ziele ang., cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rul78f 1. Obrać cukinię, wydrążyć z pestek i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką. Pokroić też pomidory i cebule oraz czosnek. Rozpuścić w garnku tłuszcz i zapiec boczek czy wędlinę lub parówki. Wrzucić do tego wszystkie pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem. Po ok. 30-40 minutach przyprawić i dodać koncentrat pom. Jeszcze dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Spróbować i gotowe…
    Można ugotować wcześniej ryż oddzielnie i dodać na koniec do lecza, zamieszać i razem też poddusić.
    Podawać z pieczywem lub jako sos do makaronu…
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować