Ciasto z buraków

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis mam z internetu. Polecam te ciasto, gdyż jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe i długo zachowuje świeżość. A to dzięki burakom, których w ogóle nie czuć wcieście.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    200 g gorzkiej czekolady
    5 jajek, temp. pokojowa
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3/4 szklanki oleju
    2 średnie buraki, surowe


    SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

    300 ml śmietanki kremówki 30%
    100 g serka śmietankowego np. philadelphia
    3 łyżki cukru pudru

    * 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ci0g92 1. Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kremówkę oraz serek miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować