Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis jest łatwy, a babka smakuje rewelacyjnie. Szybko znika!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 250 g mąki tortowej
    - 250 g cukru
    - 250 g masła
    - 4 jaja
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 150 g rodzynek
    - cukier waniliowy

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucierać z cukrem. Dodać jaja i miksować. Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na jednolitą, gładką masę.
  • 2. Dodać rodzynki i cukier waniliowy i delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wylać na okrągłą blachę do babki, uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
  • image-07dtp68 4. Piec w piekarniku nagrzanym w temp. 175 st.C przez ok.60 minut (sprawdzić patyczkiem).

Porady

Rodzynki należy sparzyć i obtoczyć w mące, by nie opadły na dno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy