Lebkuchen

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo aromatyczne pierniczki - miękkie w środku z kruchym lukrem na wierzchu. Na pewno zdobędą serce naszego Mikołaja :)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - migdały w płatkach: 50 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - przyprawa korzenna: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - miód lipowy: 10 łyżek
    - masło: 100 gramów
    - cukier puder: 1 szklanka
    - wrzątek: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego.
    Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem.
    Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia.
    Gdy masa jest letnia dodajemy ją do mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia.
    Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia.
    W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce.
    Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować