1.Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego.
Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem.
Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa jest letnia dodajemy ją do mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia.
W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce.
Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień!
Komentarze