Lebkuchen

0 (0 ocen)

Mięciutkie i pachnąc pierniczki które królują na stołach naszych zachodnich sąsiadów.

Składniki:

  • 200 g miodu prawdziwego
    85 g masła
    250 g mąki pszennej
    85 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
    3 łyżeczki przyprawy do pierników
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 szkl skórki pomarańczowej
    Lukier
    1,5 szkl cukru pudru
    2-3 łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i masło podgrzać. Skórkę pomarańczową pokroić nożem na mniejsze kawałki. Pozostałe suche składniki wymieszać w naczyniu wlać letni miód z masłem i wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe oblać lukrem i studzić na kratce. Lukier Do miski wsypać cukier puder i stopniowo dolewać wody ciągle mieszając aż uzyskamy lejący lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować