Łazanki świąteczne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ile rodzin i domów tyle tradycji na wigilijnym stole, na naszym stole natomiast nie było nigdy łazanek czy kapusty z grochem. Jednak po tym kulinarnym debiucie postanowiłam dodać te potrawę do tradycji w ten jedyny najpiękniejszy dzień w roku :) W moim przepisie zauważycie pojawiającą się kiełbaskę - to wersja na pozostałe dni Świąt.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    - makaron muszelki lub wstążki - 400-500 g
    - 350 g kapusty kiszonej
    - 50 g suszonych grzybów
    - 200 g pieczarek
    - 2 duże cebulki
    - jedna laska dobrej swojskiej kiełbasy (można pominąć)
    - sól i pieprze do smaku
    - łyżka masła
    - tłuszcz - olej rzepakowy do podsmażania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Łazanki

Łazanki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby uprzednio namoczyć - ok. 3-4 godzin, ugotować w lekko osolonej wodzie, podlewać gdy woda zacznie parować by można było dolać również wywar do całości. Ugotowane grzybki pokroić.

    Kapustę ugotować, przestudzić, pokroić, podsmażyć na oleju przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojone grzyby oraz łyżkę masła - podsmażać kilka minut, zdjąć z palnika.

    Pieczarki oraz cebulę obrać, pokroić - podsmażyć, dodać obrana i pokrojoną w kostkę kiełbaskę, po kilku minutach również zdjąć z palnika.

    Makaron ugotować, odcedzić, wyłożyć do dużego garnka. Kolejno dodać kapustę z grzybami, pieczarki z cebulą i kiełbasą, dolać wywar z grzybów oraz pół szklanki wywaru z kapusty. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować