Łazanki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Gdy przygotowałam je po raz pierwszy oczarowały smakiem wszystkich domowników. :)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • makaron typu "łazanka"
    mięso mielone wieprzowe 60 dag
    kapusta kiszona 60 dag
    cebula
    3 ząbki czosnku
    liście laurowe
    ziele angielskie
    majeranek
    sól
    pieprz
    maga/wegeta
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania z makaronem Łazanki

Łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalewamy wodą. Dodajemy kilka ziaren ziela ang. i kilka liści laurowych. Gotujemy ok. 45 min. Odcedzamy kapustę z wody po czym spowrotem zalewamy ją wodą i gotujemy aż kapusta będzie miękka. Można (ale nie trzeba) posolić kapustę wg. uznania.
  • 2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Pod koniec podsmażania dodajemy pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy do cebuli i czosnku mięso. Smażymy na średnim ogniu.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy kapustę. Dodajemy do niej podsmażone na patelce mięso oraz ugotowany makaron. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem oraz przyprawą maggi czy też wegetą. Całość można chwilkę poddusić na małym ogniu.

Porady

Podczas doprawiania mięsa możemy dodać odrobinę przyprawy do mięsa mielonego, nie jest to bowiem konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować