Lazania z suszonymi pomidorami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dodaję 3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki. Pomidory suszone kroję w paseczki i dodaję do warzyw. Następnie dodaję mięso, kiedy się podsmaży, dodaję pomidory i przecier. Smażę około 10 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku solą himalajską, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron obgotowuję chwilę we wrzątku. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję po łyżce mąki i odrobinie mleka. Mieszam by nie było grudek. Na koniec dodaję roztrzepane jajka. Doprawiam do smaku solą ,pieprzem i gałką . Dodaję starty ser. Mieszam aż się rozpuści Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju i układam warstwę makaronu, farsz, kleksy sosu i przekładam kolejną warstwą. Postępuję tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowi sos.. Zapiekam w piekarniku około 30 minut.
Komentarze