LAZANIA POD BESZAMELEM

0 (0 ocen)

  • 50 min

To danie najczściej podaje na kolacje

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kilo miesa mielonego,15 dag pieczarek, 3 marchewki, 1 duża cebula,1 mały słoik soku pomidorowego, wegeta, pieprz ziołowy, 2 kostki rosołowe, ostra mielona papryka, po łyżce tymianku,oregano,bazyli (suszone), łyżka olej.
    SOS BASZAMELOWY: 2 łyżki masła,kopiasta łyżka mąki, szklanka mleka,2 łyżki gęstej śmietany,łyżeczka wegety,szklanka utartego żółtego sera,sól,pieprz,szczypta gałki muszkatałowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Lazania pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • LAZANIA POD BESZAMELEM 1. FARSZ MIĘSNY: pieczarki kroimy w drobną kostke podsmażamy na łyżce oleju.Cebule siekamy dodajemy do pieczarek podsmażamy około 10 minut.Na drugiej patelni smażymy mięso przyprawiamy solą,wegetą i mieloną ostrą papryką.Do mięsa dodajemy pieczarki z cebulką zalewamy sokiem pomidorowym i dusimy pod przykryciem 10 minut.Następnie dodajemy kostki rosołowe utartą na tarce o dużych oczkach marchewke i doprawiamy ziołami (jeśli trzeba to ponownie solimy i pieprzymy) jeszcze raz wszystko podduszamy 5 minut.
    SOS BASZAMELOWY:na maśle zasmażamy mąke nie powinna sie zrumienić tylko stracić smak surowizny.Zasmażke rozprowadzamy mlekiem i cały czas mieszając zagotowujemy.Dodajemy smietane,gałke,sol,pieprz i wegete.Sos zestawiamy z ognia i dodajemy starty żółty ser.
    makaron do lazani przygotowujemy według przepisu na opakowaniu w żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo makaron,farsz,makaron i tak dalej ...wszystko zalewamy sosem baszamelowym i wstawiamy po piekarnika na 30minut do 200stopni C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować