Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej widzie z odrobiną oleju. Zahartować zimną wodą, żeby się nie sklejał. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę a następnie dodać, mięso, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Usmażone mięso doprawić solą i pieprzem.
2.Beszamel- masło rozpuścić i wymieszać z mąką, energicznie mieszając (najlepiej rózgą) dodać pół szklanki mleka na rozprowadzenie mąki. Gdy nie będzie grudek, dodać resztę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Połowę sosu wymieszać z mięsem. Dno naczynia do zapiekania lekko nasmarować olejem lub oliwą z oliwek. Do każdej muszli włożyć mięsny farsz i układać w naczyniu.
3.Do garnuszka wlać pomidory z puszki, dodać przecier, zioła i przyprawy (można dodać ostrą paprykę) zagotować i gotować, mieszając ok 5-10 min. Gotowy sos pomidorowy wylać na makaron.A następnie drugą połowę beszamelu. Całość posypać serem żółtym i zapiekać ok 20-30 min w temp. 200 stopni, aż ser i sos stanie się rumiany.
Porady
1. Ja piekłam w dwóch mniejszych naczyniach, ale można upiec w jednym większym.
Komentarze