Cukiniowa lazania z szynką pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, i można ją przygotowywać na wiele sposobów więc tym razem przemyciłam ją w smacznej lazanii , łagodny smak tej zapiekanki podkreślił ostry tarty ser oraz prażone orzechy włoskie. A jak wyśmienicie smakuje! Polecam, szybko się robi i na długo daje uczucie sytości.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10-12 płatów lasagne
    1 dość duża cukinia
    45 dag szynki gotowanej
    15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar lub parmezan
    5 dag orzechów włoskich do posypania
    Pęczek natki pietruszki do posypania

    Sos beszamelowy:
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    100 ml białego wytrawnego wina
    2 pełne łyżki masła
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    800 ml mleka 3,2%
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Biały pieprz do smaku
    Sól morska do smaku
    Szczypta suszonego tymianku do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukiniowa lazania z szynką pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos beszamelowy:
    Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, zalać winem i chwilę odparować, wsypać mąkę pszenną , smażyć mieszając około minuty, cienki strumieniem wlewać mleko , doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, białym pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, gotować minutę zestawić z ognia.
  • 2. Szynkę pokroić w cienkie paski.
    Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Makaron lasagne namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 minuty.

    Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu, ułożyć płaty lasagne, plastry cukinii oraz posypać szynką , polać sosem i posypać trochę startego sera.

    Warstwy powtarzać do wyczerpania składników, tak aby na wierzchu była cukinia i sos, na sam koniec posypać resztą sera, zapiekać 35 minut w temp 175*c.
  • 3. Natkę pietruszki posiekać, orzechy rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni, posypać zapiekankę i podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować