Składniki:
15 płatów lasagne
150 g sera żółtego
150 g boczku wędzonego
500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
Puszka pomidorów krojonych
400 g passaty pomidorowej
3 łyżki oliwy
1 cebula
pieprz i sól do smaku
Składniki na sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
650 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
1.Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć kilka minut. Dodać mięso mielone i smażyć przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać passatę pomidorową i pokrojone pomidory, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem dwie godziny.
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 2 minut. Dodawać stopniowo mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotować przez kilka minut.
W głębokim naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, następnie sos. Czynność powtórzyć kilka razy. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Piec około godziny w 175 stopniach.
Komentarze