• 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Domowa lazania.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    15 płatów lasagne
    150 g sera żółtego
    150 g boczku wędzonego
    500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
    Puszka pomidorów krojonych
    400 g passaty pomidorowej
    3 łyżki oliwy
    1 cebula
    pieprz i sól do smaku
    Składniki na sos beszamelowy:
    4 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    650 ml mleka
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć kilka minut. Dodać mięso mielone i smażyć przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać passatę pomidorową i pokrojone pomidory, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem dwie godziny.
    W garnku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 2 minut. Dodawać stopniowo mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotować przez kilka minut.
    W głębokim naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, następnie sos. Czynność powtórzyć kilka razy. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Piec około godziny w 175 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

image-09i0l66

To może cię zainteresować