Łatwy, Kakaowy Przekładaniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis wydaje się być długi, ale naprawdę szybko się go robi, z pomocom drugiej, bliskiej nam osoby pójdzie jeszcze szybciej, a i jakieś drobne zajęcie dla dzieci też się znajdzie, także cała rodzinka może przygotować tego murzynka ;) a jak ktoś już bardzo, ale to bardzo nie lubi długich przepisów, bo nie lubi i już, to może zrezygnować z niektórych etapów, a i tak upiecze się coś pysznego ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 18 cm na tortownicę 24 podwajamy składniki

    Ciasto:

    2 jajka kl M
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao
    110 g margaryny/masła
    80 ml mleka
    Masa serowa:
    200 g sera kremowego, twarogowego
    100 ml śmietanki 30-36 %
    1-2 łyżki cukru pudru
    1/2 opakowania galaretki przezroczystej + 1/3 szkl wrzącej wody
    Dodatkowo:
    100 ml śmietanki 30-36% do dekoracji
    1/2 opakowania śmietan fixu
    kakao do oprószenia
    dżem truskawkowy lub rabarbarowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Murzynek

Łatwy, kakaowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop.
    2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
    3. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy.
    4. Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.
    W drugiej roztrzepujemy jajka z cukrem i mlekiem. Suche składniki porcjami wsypujemy do mokrych, w trakcie dolewamy całą rozpuszczona margarynę. Mieszamy do połączenia się.
    Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez około 35-40 minut

    Na tym etapie możemy już poprzestać i po wystygnięciu ciasta polać je polewą i już zajadać, ale...możemy je także szybko i smacznie nadziać ;)
  • 2. 5. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
    6. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy w lodowatej wodzie.
    6. W wysokim naczyniu, ubijamy 200 ml śmietanki (100 do sera i 100 do dekoracji, razem jest szybciej i łatwiej ją ubić)
    Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i dzielimy ją na dwa, do drugiej części dodajemy śmietan - fix i bardzo krótko miksujemy.
    7. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy.
    8. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem/dżemami (na jeden blat inny i na drugi blat inny, możemy tez pominąć dżemy) następnie wykładamy masę serową i przykrywamy. Chowamy do lodówki.

    Tutaj możemy też zakończyć prace nad ciastem, ale możemy jeszcze mu dodać tak zwaną wisienkę na torcie;)
  • 3. 9. Ubitą śmietanę nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta. Następnie oprószamy całość kakaem. Ciasto schładzamy w lodówce aby masa i śmietana stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa Masa serowa Sery Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować