Orzechowo kakaowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Kakaowe ciasto przełożone dżemem orzechami i bezą oblane polewą czekoladową.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm

    ciasto jasne i ciemne: 500g mąki, 250g cukru pudru, margaryna, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżki kakao (tylko do ciemnej części)
    ponadto: 4 białka, 200g sparzonych i posiekanych drobno orzechów włoskich, 150g cukru pudru, słoiczek dżemu porzeczkowego
    polewa: 2 łyżki margaryny, 10 łyżek cukru, 8 łyżek wody, 4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowo kakaowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Dwie większe i jedną mniejszą. Do jednej większej części dodać kakao, zagnieść. Wszystkie wstawić do zamrażalnika na około pół godziny.
    Z białek i cukru ubić pianę.
    Na wyłożoną papierem blachę zetrzeć jasną, większą część ciasta. Posmarować spód dżemem. Następnie wylać połowę piany z białek, na nią wysypać orzechy. Na to zetrzeć kolejną, ciemną porcję ciasta. Wyłożyć resztę piany i zetrzeć najmniejszą, jasną część ciasta.
    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.
    W garnuszku roztopić margarynę z cukrem, dodać wodę i kakao. Przygotowaną polewę wylać na wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować