Łatwe ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiacie ciasta drożdżowe ? dziś podam wam mój szybki przepis z dodatkiem świeżych drożdży wcześniej mrożonych

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
    1 kostka świeżych drożdży wcześniej odmrożonych,
    3 żółtka,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka maślanki,
    3/4 szklanki oleju,
    1 łyżeczka aromatu migdałowego,
    4 jabłka,
    1 szklanka to poj. 250 ml
    cynamon :

    3 łyżki cukru,
    1 laska cynamonu
    kruszonka :

    2 łyżki miękkiego masła,
    6 łyżek cukru,
    5 łyżek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Łatwe ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski dodać wszystkie składniki i wyrobić ręką lub mikserem z hakami na jednolitą masę do połączenia się ze sobą dodanych składników
  • ciasto 2. Przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 35/25 i na wierzch wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki jeśli ktoś lubi można posypać cynamonem z cukrem
  • ciasto 3. Na ciasto wysypać kruszonkę i pozostawić na godzinę aby podwoiło swoją objętość, po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 - 45 minut
  • ciasto 4. Gotowe ciasto można podać z zimnym mlekiem jest wilgotne nie suche jak większość ciast drożdżowych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować