Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

4.5 (200 ocen)

Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 1/4 szklanki mąki
    2 paczki suchych drożdży (razem 14g)
    1 całe jajko
    2 żółtka
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    szczypta soli
    80g roztopionego masła

    Kruszonka:
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    125g masła

    Dodatkowo:
    4 duże jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (mleko powinno być letnie, ale nie gorące a rozpuszczone masło przestudzone). W misce wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x25cm. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę.
  • 2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy a ciasto rozcieramy na kruszonkę.
  • 3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Układamy na wierzch ciasta, dociskamy, niektóre kawałki wbijamy pionowo. Posypujemy kruszonką.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować