łatwa babka z rodzynkami

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ten przepis jest bardzo stary, wygrzebany w wiekowym maminym zeszycie. Babka jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna, zwarta ale lekka w konsystencji. Z podanych proporcji wychodzą dwie średnie babki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 szklanka słodkiego mleka
    250 g masła
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki rodzynek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Łatwa babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszysto. Ucierając dodawać po jednym żółtku i aromat. Kiedy masa będzie jednolita, ucierając dodawać na zmianę po trochę mleka i mąki wymieszanej z proszkiem. Z białek ubić pianę. delikatnie wmieszać do masy. Dodać rodzynki. Przelać do dwóch foremek. Piec około 50 minut w 180*C. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Po podzieleniu ciasta na połowę do jednej można dodać kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować