Lasagne bolognese

5 (141 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Sprawdzony i smaczny przepis od znajomego z Włoch

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    200g boczku wędzonego
    1 cebula
    1 marchewka
    1 por
    350 ml gorącego bulionu
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    400 g passaty pomidorowej
    4łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    600 ml mleka
    5 łyżek masła
    7 łyżek mąki
    szczypta gałki musztardowej
    250g tartego parmezanu
    12 płatów lasagne
    1 czosnek
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Lasagne bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasagne bolognese 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę,por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce.

    W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek.
    Następnie robimy miejsce przesuwając warzywa i smażymy boczek pokrojony w kostkę.


    Teraz dodajemy mięso mielone i smażymy całość razem.
  • Lasagne bolognese 2. Wlewamy bulion ,dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy.
    Solimy i pieprzymy .
  • Lasagne bolognese 3. Po kilku minutach wlewamy passatę i dusimy przez 35 minut, często mieszając.
    W tym czasie część płynu nam wyparuje a sos się zagęści.
  • Lasagne bolognese 4. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego.
    W garnku rozgrzewamy masło dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minuty.
    Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy tak żeby nasz sos wyszedł gładki.
    Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na bok ,doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
  • Lasagne bolognese 5. Naczynie żaroodporne 30 x 21 cm smarujemy masłem dół i brzegi i rozprowadzamy część sosu beszamelowego na dnie.

    Układamy pierwszą warstwę lasagne, 4 płaty lasagne na sos beszamelowy i następnie mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy.
  • Lasagne bolognese 6. Posypujemy startym parmezanem .
    Powtórzyć warstwę jeszcze raz a na wierzch położyć 4 płaty lasagne i posypać serem.
  • Lasagne bolognese 7. Nagrzewamy piekarnik góra/dół (bez termoobiegu) do temperatury 175 °C

    Wkładamy naszą lasagne na 45 minut ,po 30 minutach przykrywamy od góry.
  • Lasagne bolognese 8. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i możemy porcjować.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować