Lasagne bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę,por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek.
Następnie robimy miejsce przesuwając warzywa i smażymy boczek pokrojony w kostkę.
Teraz dodajemy mięso mielone i smażymy całość razem.
2.Wlewamy bulion ,dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy.
Solimy i pieprzymy .
3.Po kilku minutach wlewamy passatę i dusimy przez 35 minut, często mieszając.
W tym czasie część płynu nam wyparuje a sos się zagęści.
4.Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego.
W garnku rozgrzewamy masło dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minuty.
Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy tak żeby nasz sos wyszedł gładki.
Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na bok ,doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
5.Naczynie żaroodporne 30 x 21 cm smarujemy masłem dół i brzegi i rozprowadzamy część sosu beszamelowego na dnie.
Układamy pierwszą warstwę lasagne, 4 płaty lasagne na sos beszamelowy i następnie mięso z sosem bolońskim a na mięso znów sos beszamelowy.
6.Posypujemy startym parmezanem .
Powtórzyć warstwę jeszcze raz a na wierzch położyć 4 płaty lasagne i posypać serem.
7.Nagrzewamy piekarnik góra/dół (bez termoobiegu) do temperatury 175 °C
Wkładamy naszą lasagne na 45 minut ,po 30 minutach przykrywamy od góry.
8.Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i możemy porcjować.
Komentarze