REKLAMA

Lasagne bolognese

wyświetlono: 810 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszna makaronowa zapiekanka z sosem bolognese, idealna jako rozgrzewające i sycące danie w chłodniejsze dni.

opublikowany: 26.12.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 16 płatów makaronu lasagne
    Sos bolognese:
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    500 g pomidorów z puszki
    sól (do smaku)
    pieprz (do smaku)
    2 łyżki oregano
    1 łyżka bazylii
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    cukier (do smaku)
    1 łyżka oliwy
    Sos beszamel:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    400 ml mleka
    sól (do smaku)
    biały pieprz (do smaku)
    świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)
    Dodatkowo:
    300 g żółtego, pikantnego sera
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Sos bolognese: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, bazylią, koncentratem i cukrem. Sos dodać do mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu.
  • 2. Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty makarony. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała".

Porady

Do sosu bolognese można dodać startą marchew, seler naciowy oraz lampkę czerwonego wytrawnego wina. Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kagie logo_kolor_male

Lasagne bolognese

Sprawdzony i smaczny przepis od znajomego z Włoch

kategoria: Sosy dania z makaronem opublikowany: 21.12.2019 | wyświetlono: 359 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1
Dodane przez: Vixen95 Vixen95

Lasagne Bolognese

Sycąca i apetyczna

kategoria: Dania główne bolognese opublikowany: 20.01.2014 | wyświetlono: 402 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: marta625

Lasagne bolognese

Pyszne danie kuchni włoskiej. Pracochłonne, ale warte przygotowania.

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.06.2016 | wyświetlono: 258 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE