Lasagne bolognese

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie kuchni włoskiej. Pracochłonne, ale warte przygotowania.

  • 60 min

Składniki:

  • - 200 g makaronu lasagne
    - 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 cebule
    - puszka pomidorów krojonych
    - kilka łyżek oliwy z oliwek
    - 150 - 400 g żółtego sera (w zależności czy posypujemy serem wszystkie warstwy - jak kto lubi)
    - sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia


    Sos beszamelowy:
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - 500 ml mleka
    - szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, często mieszając. Smażymy mięso przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią. Lekko odparowujemy.
  • 2. Sos beszamelowy:
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • 3. Płaty makaronu lasagne układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Na makaron kładziemy sos bolognese, sos beszamelowy, trochę sera (można z tego zrezygnować i serem posypać tylko po wierzchu),, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników.
    Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować