Łaciate muffinki z krówkami

4.49 (174 ocen)

  • 40 min

Pyszne dwukolorowe muffinki nadziane krówkami. Idealne do kawy czy kubka ciepłego mleka.

  • 40 min

Składniki:

  • (na 12 muffinek):
    Suche:
    1 3/4 szklanki* mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    Mokre:
    1 duże jajko
    1 1/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Dodatkowo:
    1 czubata łyżka gorzkiego kakao
    1 czubata łyżka mąki
    12 szt krówek

    *szklanka o poj. 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Łaciate muffinki z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej połączyć składniki mokre. Do składników suchych przelać mokre i wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji ciasta dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać. Blachę do muffin wyłożyć papilotkami. Na spód papilotki wlać ciasto ciemne, jasne i ułożyć jedną krówkę. Wypełnić naprzemiennie ciastem ciemnym i jasnym do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna) i piec ok. 23-25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier Jajka Kakao Mąka Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować