Pyszne drożdżówki dla dzieci i dorosłych, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 szklanki mąki
2 jajka
30 g drożdży
250 ml mleka
80 g roztopionego masła
szczypta soli
7 łyżek cukru
ponadto: cukier brązowy do oprószenia
marmolada ( u mnie jabłkowa)
roztrzepane jajko do posmarowania
Kwiatki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób rozczyn: pokrusz drożdże, połącz z dwiema łyżkami cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie rosnąć.
2.Po tym czasie do rozczynu wbij dwa jajka (w temperaturze pokojowej), dodaj sól, pozostałą mąkę i mleko. Całość zagnieć na gładkie ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie już odchodziło od ręki przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.60 minut (do podwojenia objętości).
3.Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, jeszcze krótką chwilę je zagnieć. Następnie uformuj okrągły placuszek i lekko ugnieć. Po środku zrób wgłębienie np. kieliszkiem, a po bokach nacięcia. Rogi nacięć połącz ze sobą, tworząc kwiatek. Całość odstaw jeszcze na 15 minut do napuszenia.
4.Po tym czasie wgłębienia napełnij marmoladą, listki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem trzcinowym. Tak przygotowane drożdżowe kwiatuszki przełóż na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.20 minut do zrumieniania. Smacznego :)
Komentarze