Kusząca panna

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Panna Cotta w moim wydaniu :) Mocno czekoladowa! Wszak czekolada to afrodyzjak, a przepis prosty i zamiast stać przy garach można spędzić więcej czasu z ukochaną osobą.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PANNA COTTA:
    - śmietanka kremówka 30%: 1 szklanka
    - mleko 3,2%: 1 szklanka
    - cukier: 60 gramów
    - czekolada gorzka 70%: 100 gramów
    - kakao gorzkie (płaska): 1 łyżka
    - żelantyna: 3 łyżeczki
    SOS TRUSKAWKOWY:
    - truskawki (mogą być mrożone): 200 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
    MAZIAJE:
    - czekolada gorzka 70%: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kusząca panna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyłam w 3 łyżkach wody.
  • 2. Mleko, śmietankę, cukier i kakao doprowadziłam do wrzenia - NIE GOTOWAĆ - cały czas mieszając, gorące zdjęłam z gazu. Dodałam do tego połamaną czekoladę i mieszałam dopóki nie rozpuściła się zupełnie.
  • 3. Do mieszaniny czekoladowej dodałam namoczoną żelatynę i mieszałam dobre 2 minuty, aż się caluśka rozpuściła.
  • 4. Po ostygnięciu rozlałam płyn do naczynek (ja konkretnie do silikonowych foremek muffinkowych, ale może być do filiżanek itp). Wstawiłam do lodówki do stężenia - 4-5 godzin. Po tym czasie wyłożyłam panna cotte na talerzyk (można na moment włożyć naczynko do wrzątku).
  • 5. Truskawki zmiksowałam z cukrem i przecedziłam przez sitko, żeby nie było pestek. Polałam deser - świetne połączenie.
  • 6. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą pomaziałam deserek. Smakowo wyszło bosko!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować