Kusząca szarlotka na zimno

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jak to mówią: przepis "stary, ale jary" ;) Na każdą okazję i o każdej porze roku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2 kg jabłek
    - 2 galaretki np. brzoskwiniowe
    - cynamon
    - opakowanie biszkoptów
    - śmietanka 36 proc. mała
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Kusząca szarlotka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do garnka z niewielką ilością wody na samym spodzie i dusimy je na małym ogniu ok. godzinę. Po zagotowaniu jabłek żeby otrzymać z nich gładką masę „tłuczemy” się tłuczkiem do ziemniaków.
  • 2. Do masy jabłkowej wsypujemy dwie galaretki w proszku i mieszamy je z jabłkami – najlepiej trzepaczką do białek. Dzięki temu uzyskamy delikatny mus.
  • 3. Tortownicę wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy ciepłą masę jabłkową i posypujemy ją cynamonem. Czekamy aż wystygnie i wstawiamy do lodówki.
  • 4. W międzyczasie ubijamy śmietanę z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Po stężeniu masy kładziemy na nią bitą śmietanę i posypujemy ją gorzką czekoladą startą na tarce lub cynamonem. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Porady

Najlepiej jest robić ten placek wieczorem i wstawić go do lodówki na całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować