Kusząca szarlotka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do garnka z niewielką ilością wody na samym spodzie i dusimy je na małym ogniu ok. godzinę. Po zagotowaniu jabłek żeby otrzymać z nich gładką masę „tłuczemy” się tłuczkiem do ziemniaków.
2.Do masy jabłkowej wsypujemy dwie galaretki w proszku i mieszamy je z jabłkami – najlepiej trzepaczką do białek. Dzięki temu uzyskamy delikatny mus.
3.Tortownicę wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy ciepłą masę jabłkową i posypujemy ją cynamonem. Czekamy aż wystygnie i wstawiamy do lodówki.
4.W międzyczasie ubijamy śmietanę z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Po stężeniu masy kładziemy na nią bitą śmietanę i posypujemy ją gorzką czekoladą startą na tarce lub cynamonem. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Porady
Najlepiej jest robić ten placek wieczorem i wstawić go do lodówki na całą noc.
Komentarze