Kurczak ze szpinakiem w mleczku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki przepis na delikatnego, a zarazem orientalnego kurczaka, musicie spróbować!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu
    - 1 woreczek brązowego ryżu
    - 400 g piersi z kurczaka
    - 3 spore garście świeżego szpinaku
    b. składnik podstawowy dodatkowy
    - 400 ml mleczka kokosowego
    c. składniki robocze
    - 2 łyżki masła
    - starta skórka z 1/3 cytryny
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak ze szpinakiem w mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotuję tyle wody, aby cały woreczek ryżu był zanurzony. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzucam torebkę, gotuję pod przykryciem przez ok. 30 min (informacja o dokładnym czasie gotowania jest podana na opakowaniu).
  • 2. Piersi z kurczaka kroję w większą kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję mięso, solę i pieprzę. Smażę, aż kurczak zmieni kolor ze wszystkich stron.
  • 3. Po tym czasie dodaję mleczko kokosowe i gotuję na małym ogniu przez 5-7 minut, by danie trochę zgęstniało.
  • 4. Na końcu dodaję liście szpinaku oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszam. Wykładam na talerz z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować