Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dla fanów azjatyckich smaków, którzy lubią curry.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu
    -2 opakowania ciasta francuskiego
    - 200 g śmietanki 30%
    - 2 średniej wielkości marchewki
    b. składnik podstawowy dodatkowy
    - 500 g mięsa mielonego z indyka
    c. składniki robocze
    - 2 łyżki oleju z pestek winogron (może być oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, itp.)
    - 2 łyżeczki przyprawy curry
    - 2 liście laurowe
    - 2 łyżeczki mielonego imbiru
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
    - 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
    - 1 rozbełtane jajko do smarowania
    - sól, pieprz
    d. do dekoracji
    - sezam i czarny sezam
    - szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 1. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oleju i smażę mięso do czasu, gdy utraci nadmiar zgromadzonej wody. Mieszam, by uzyskać małe kawałki mięsa. Pod koniec smażenia solę oraz pieprzę do smaku, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mielony imbir. Na okres 1-2 minut zaprzestaję mieszania, by uzyskać złote przypieczenie mięsa. Dokładnie zeskrobuję przypieczone mięso z patelni i przekładam do miseczki.
  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 2. Na tej samej patelni wlewam łyżkę oleju i dodaję przyprawę curry oraz liście laurowe. Smażę około 2 minut, mieszając by przyprawy poprzez temperaturę oddały cały swój aromat. W międzyczasie myję i obieram marchewki, następnie trę na tarce na grubych oczkach.
  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 3. Po tym czasie na patelnię dodaję mięso i mieszam w celu połączenia składników. Smażę całość koło 2 minut.
  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 4. Do przyprawionego mięsa dodaję startą marchewkę oraz śmietankę 30%. Mieszam całość i smażę, do czasu odparowania śmietanki. Chcę, by śmietanka zostawiła w farszu smak i aromat, ale nie spowodowała zmiany naszej potrawy w zupę ;) Farsz doprawiam kurkumą, ostrą i słodką papryką.
  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 5. Gdy po rozgarnięciu farszu nie zauważam już wypływającej śmietanki, to znak, że farsz jest już gotowy. Sprawdzam czy nie należy go doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 6. Teraz przygotowuję ciasto francuskie. Delikatnie je rozwałkowuję, a następnie wydzielam równej wielkości prostokąty. Najłatwiej zrobić to poprzez położenie noża na brzegu ciasta i obracaniu go wokół własnej osi. U mnie ciasto zostało podzielone poprzez 2 szerokości mojego noża.
  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 7. Tak prezentuje się pocięte już ciasto. W małej miseczce rozbijam jajko i roztrzepuję je. Przygotowuję pędzelek do smarowania ciasta podczas jego zawijania.
  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 8. Na sam środek prostokąta kładę 1 łyżeczkę farszu, następnie rogi smaruję jajkiem i zawijam w formę sakiewek. Wszystkie 4 rogi przyciągam do środka farszu i łączę poprzez skręt. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi około 20-22 sakiewek.
  • Potwornie dobre sakiewki w azjatyckim stylu 9. Przygotowane sakiewki smaruję od góry rozbełtanym jajkiem oraz posypuję sezamem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować