Kurczak z imbirem i miodem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie proste przepisy, które nie wymagają zbyt dużo czasu na przygotowanie. Mięso wychodzi delikatne, dość pikantne i bardzo smaczne. Spróbujcie :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 600g filetów z piersi kurczaka (u mnie polędwiczki)
    – 1 łyżka sosu Teriyaki
    – 1 łyżka sosu sojowego
    – kawałek świeżego imbiru (około 3cm)
    – 3 ząbki czosnku
    – 1 płaska łyżeczka kurkumy
    – sól i pieprz wg smaku
    – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
    – 2 łyżki miodu
    – garść płatków migdałowych lub sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak z imbirem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety osuszyć i pokroić w długie paski. Sos Teriyaki wymieszać z sosem sojowym, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać imbir starty na drobnych oczkach. Mięso włożyć do marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Zamarynowane mięso włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło klarowane, dodać miód i wymieszać z masłem. Dodać zamarynowane mięso (razem z marynatą) i smażyć na średnim ogniu przez około 12-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed końcem smażenia dodać płatki migdałowe lub sezam. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować