KURCZAK DUSZONY Z MIODEM

4.45 (202 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pięknie pachnie, dobrze wygląda i pysznie smakuje - łatwy w przygotowaniu kurczak z patelni!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dowolne kawałki kurczaka - ok. 1 kg
    2 cebule
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka curry
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka płynnego miodu
    1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
    1 płaska łyżka musztardy stołowej
    sól, pieprz do smaku
    woda lub bulion do podlewania
Wystaw ocenę:

4.45 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak duszony z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka lekko oprószam majerankiem i solą, po czym mocno obsmażam na rozgrzanym oleju. Zmniejszam ogień i dodaję na patelnię pokrojone drobno cebule, przykrywam patelnię i duszę do zeszklenia cebuli. W międzyczasie łączę w miseczce: curry, miód, słodką paprykę, musztardę i zioła prowansalskie, dolewam kilka łyżek wody. Powstałą pastą smaruję kawałki kurczaka, przykrywam patelnię i duszę 10 minut na małym ogniu. Następnie odwracam mięso na drugą stronę, dolewam odrobinę wody/buliony na patelnię i duszę kolejne 15 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie duszę do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować