Kurczak z chutney

4 (1 ocen)

  • 60 min

Danie jest oryginalnym pomysłem na obiad dla fanów kurczaka, którzy chcą wzbogacić swoją kuchnię w nowe rozwiązania.

  • 60 min

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka
    łyżka oleju
    2 nektarynki
    8 suszonych moreli
    1,5 łyżki masła
    100 ml mleka
    100 ml wody
    5 łyżeczek cukru
    przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka, majeranek
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chutney

Kurczak z chutney - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dzielimy na cztery części i doprawiamy przyprawą do kurczaka, majerankiem i gałką muszkatołową.
  • 2. Na patelnię wlewamy olej i gdy się zagrzeję kładziemy na nią kurczka.
  • 3. Smażymy ok. 10 minut.
  • 4. Nektarynki i morele kroimy w drobną kostkę.
  • 5. W małym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone owoce.
  • 6. Wlewamy mleko i dodajemy imbir, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne.
  • 7. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 5-7 min aż nektarynka zmięknie.
  • 8. Cukier rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do garnka.
  • 9. Trzymamy na ogniu aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Porady

Kurczaka podajemy z sosem z chutney na wierzchu. Na zdjęciu podany wraz z ryżem z przyprawami i kukurydzą oraz sałatką z ogórka i papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować