Chutney z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pigwę obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w kostkę. W garnku zalewamy pigwę wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż zupełnie rozpadnie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Kiedy pigwa będzie miękka gnieciemy ją tłuczkiem do ziemniaków.
Osobno na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy do pigwy.
Teraz dodajemy cukier, sos sojowy, ocet, wino i przyprawy. Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut.
Gorący sos wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.
Porady
Chutney można wzbogacić o rodzynki, suszone morele lub śliwki, ale trzeba wtedy zmniejszyć nieco ilość cukru.
Komentarze