Chutney z pigwą

3.13 (16 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Słodko-ostry sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i serów.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pigwa - 800g (po obraniu i wydrążeniu)
    Cebula czerwona - 1 bardzo duża
    Papryczka ostra - 1 szt (u mnie habanero, może być chilli lub jalapeno)
    Cukier - 170g
    Ocet (u mnie jabłkowy) - 2 łyżki
    Wino białe - 100ml
    Olej - 1 łyżka
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Przyprawy:
    Pieprz ziołowy i mielony - do smaku
    Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
    Cynamon - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

3.13 (16 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Chutney

Chutney z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chutney z pigwą 1. Pigwę obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w kostkę. W garnku zalewamy pigwę wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż zupełnie rozpadnie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Kiedy pigwa będzie miękka gnieciemy ją tłuczkiem do ziemniaków.

    Osobno na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy do pigwy.

    Teraz dodajemy cukier, sos sojowy, ocet, wino i przyprawy. Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

    Gorący sos wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Porady

Chutney można wzbogacić o rodzynki, suszone morele lub śliwki, ale trzeba wtedy zmniejszyć nieco ilość cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować