Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Idealny deser dla wszystkich czekoladoholików. Sprawdza się szczególnie w upalne dni. Puszysta, słodka pianka daje nam niesamowite orzeźwienie.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 jajko
    szczypta soli
    3 kostki mlecznej czekolady

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali aż stanie się płynna.
  • 2. Żółtko ubijamy aż stanie się prawie białe, dodajemy czekoladę i ubijamy aż zółtko i czekolada się połączą.
  • 3. Białko ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do żółtka i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • 4. Mus wlewamy to kieliszka na wino i wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Porady

Na spód kieliszka możemy dodać kawałki owoców które nie są zbyt wodniste (inaczej mus się nie zetnie), np. banan.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy